Amennyiben ez megvalósulna, Egyiptom hatodik legnagyobb tava jönne létre a világon

Egyiptom bemutatta a 1,9 milliárd dolláros "kis Szuezi-csatorna" projektjét, ami arra törekszik, hogy a sivatagi területet lakhatóvá alakítsa.

amennyiben_ez_megvalosulna_egyiptom_hatodik_legnagyobb_tava_jonne_letre_a_vilagon.png

A terv szerint létrejönne egy 20 000 négyzetméteres tó, ami jelentős környezeti változásokkal járna, új lakóhelyek létrehozásával és a Föld tengerszintjének csökkentésével, ami az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti civilizációnkra nézve.

Egyiptom az ország északnyugati részén fekvő, 20 000 négyzetméteres Qattara-mélyföldet kívánja átalakítani mezőgazdasági és városi területekké, hogy megoldja az ország népességével kapcsolatos kihívásokat.

A projekt központi eleme egy 55 km hosszú alagút kiásása, amit sokan az Egyiptomi "kis Szuezi-csatornának" neveznek, és ami a Földközi-tengerből a sivatag közepére vezetné a vizet.

Ha ez az építészeti csoda valóra válik, elárasztaná a Qattara-mélyföldet, létrehozva egy 20 000 négyzetkilométeres tavat. Ez a Qattara-tó lenne a világ hatodik legnagyobb tava.

Ennek az átalakulásnak a hatásai rendkívül mélyrehatóak lennének a becslések szerint. A tóból származó víz párolgása jelentősen növelné a környező területek páratartalmát és csapadékmennyiségét.

Ezáltal a korábban száraz területek mezőgazdasági földdé válnának, ami lehetővé tenné a mezőgazdasági fejlődést, és új települések jöhetnének létre a vízpart mentén.

Alex bemutatójában rámutat arra, hogy az egyik legnagyobb fenyegetést a tengerszint emelkedése jelenti civilizációnkra. Jelenleg a Föld népességének mintegy 1%-a él a tengerszint magasságán, ami körülbelül 80 millió embert érint.

Emellett utak, hidak, aluljárók, vízellátó rendszerek, olaj- és gázkutak, erőművek, szennyvíztisztító telepek, hulladéklerakók - a felsorolás szinte végtelen - mind veszélyeztetve vannak a tengerszint emelkedése miatt. Ahogy a tengerszint emelkedik, az ott élő emberek, az ott található infrastruktúra és minden más eltűnhet.

Alex megoldásként azt vázolta fel, hogy keressünk egy olyan területet, ahová "beleengedhetjük" a Föld tengervízének egy részét, ezzel csökkentve a tengerszintet. Így talált rá az Egyiptomban fekvő Qattara-mélyföldre, amelynek mélysége 130 méter.

Ez a terület, ahol egykor tó volt, 60 kilométerre fekszik a legközelebbi parttól. Ahhoz, hogy a Földközi-tenger víze ide befolyhasson, két lehetőség van. Az első egy csatorna építése, a második pedig egy alagút. Azonban az az 60 kilométeres távolság, ami a Qattara-mélyföld és a part között van, hegyekkel és dombokkal van tele, ezért egy csatorna építése kétszer annyiba, vagyis legalább 3 milliárd dollárba kerülne. Ezért döntöttek az alagút kiásása mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr8218382475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása