El tudod képzelni miért tűnik néha láthatóvá a Hold még napközben is?

Kezdjük azzal, hogy miért is észleljük éjszaka a Holdat? Mivel a Hold nem sugároz saját fényt, csupán a Nap fényének visszaverődése teszi láthatóvá számunkra.

el_tudod_kepzelni_miert_tunik_neha_lathatova_a_hold_meg_napkozben_is.png

Mivel közelebb van a Földhöz, mint bármi más az éjszakai égbolton, az éjszakai égen a Nap után a Hold a legfényesebb égitest.

Ennek oka a Föld légkörében és a Hold keringési ciklusában rejlik.

A légkörünkben található gázok, főleg a nitrogén és az oxigén, szétszórnak néhány fénysugarat, így a kék és ibolyántúli spektrum színei válnak láthatóvá.

Ha a Földnek nem lenne légköre, a Hold mindig látható lenne az égen.

A Hold kering a Föld körül, ami pedig a Nap körül kering, így időnként másféle fény éri a Holdat. Ez okozza a különböző holdfázisokat:

Az újholdkor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, így nem éri el a Nap fénye, így nem lesz látható a nappali vagy éjszakai égbolton.

Számos tényező befolyásolja a Hold láthatóságát, beleértve a Hold fényerejét és az égbolt tisztaságát is. Ideális esetben akár 25 napig is látható lenne a Hold a nappali égbolton.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr3018352849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása