Az akkumulátoros energiatárolás nem térül meg, és Kína kapacitásnövekedése lelassul

A China Energy Storage Alliance előre jelezte, hogy idén Kínában lassulni fog az akkumulátoros tárolási kapacitás növekedése, mivel a energia tárolása nem igazán jövedelmező.

az_akkumulatoros_energiatarolas_nem_terul_meg_es_kina_kapacitasnovekedese_lelassul.png

A konszolidált forgatókönyv szerint 30,1 GW kapacitásnövekedés várható, főként lítium-ion technológiával. Ez jóval alatta marad a 2023-ban tapasztalt 34,5 GW új kapacitásnak. Az optimális forgatókönyv pedig 41,2 GW növekedést prognosztizált erre az évre.

Az a lényeg, hogy a hálózatra kapcsolt akkumulátorfarmok segítenek megőrizni a megújuló energiát, amikor nem elérhető a nap vagy a szél. Ellenkező esetben nehézségekbe ütközhetne az integrációjuk a hálózatba.

A CNESA előrelépést jósol az ágazat gazdaságában, de nincsenek részletek erről. Az iparági források szerint az energiatárolási projektek alapvetően nem jövedelmezőek a magas kezdeti költségek miatt.

A kapcsolódási folyamat is nehezen menedzselhető (gyakran fél évig vagy még tovább is tart), és az áram eladása is kihívást jelent. Emellett az akkumulátorok időbeli elhasználódását is problémaként említik, és technikai fejlesztéseket sürgetnek ezen a téren.

Ráadásul újabb kihívásokat jelentenek a geopolitikai változások és az európai szabályozások részletei.

A CNESA szerint 2024-ben az egész világ átalakítja az ellátási láncokat, így a geopolitikai helyzet új kihívások elé állítja ezeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr5118384131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása