PlayStation konzol

Néhány évvel az első PlayStation konzol megjelenése után a Sony már piacra dobta a brand első hordozható konzolját, a PSP-t, ami gyorsan belopta magát a játékosok szívébe. A PS Vita, ami 2011 végén jelent meg (nálunk kicsit később), kiváló eszköz volt (és azóta is az), de sajnos a cég hamar feladta vele kapcsolatos terveit, és a gyártása már fél évtizede leállt.

sony_playstation_ps5.png

Most pedig végre megérkezett az új Sony hordozható konzol, ami teljesen más, mint elődjei. Ez a PlayStation Portal, amely nem egy önálló rendszert jelent, hanem gyakorlatilag az otthoni PlayStation 5-öt viszi magával a zsebében, pontosabban egy kisebb tatyóban.

Ez az új eszköz inkább egy streaming platform, hasonlóan a Nintendo Switch-hez, vagy például a Razer Edge-hez, amelyen a GeForce Now szolgáltatás fut. A Sony saját gaming streamje, a Remote Play, már egy ideje elérhető mobilokra, tabletekre és asztali gépekre, laptopokra. Az alkalmazás segítségével bárhol játszhatunk az otthon hagyott konzolunkkal, csak internetkapcsolatra van szükség. Erre a rendszerre építve mutatta be a Sony a PlayStation Portal dedikált játékstreaming eszközét.

Először is tekintsük át az eszközt! A PlayStation Portal gyakorlatilag egy DualSense kontroller, amelynek a touchpadja helyére egy 8 hüvelykes, 60 Hz-es Full HD LCD kijelző került, amely természetesen érintőképernyőként működik. Hiányozhat néha a touchpad, de a beállításokat így is kezelhetjük. A kezelés ugyanaz, mint a PS5 kontrollerénél, minden, amit megszoktunk: az adaptív ravaszok, a haptikus rezgés, és még a visszajelző fények is ugyanúgy működnek.

Bár jobban örültünk volna egy OLED kijelzőnek az LCD helyett, de tény, hogy a képernyő minősége kiváló, a látvány gyönyörű. A Full HD felbontás tökéletes ebben a méretben, a kép éles, és a 60 fps sebesség is megfelelő. A fényerő állítható, így éjszaka is kellemes a játék, és nem fáj a szemünk sem.

A hangot két beépített hangszóró szolgáltatja, ami sztereó hangzást eredményez, és bár nem túl erős, de megfelelő minőségű hangot biztosít. Sajnos nincs lehetőség bluetooth fülhallgató vagy más bluetooth eszköz csatlakoztatására, csak a PlayStation Pulse fülesek használhatók, de ezek jelenleg nálunk nem elérhetőek. Marad tehát a 3,5 mm-es jack csatlakozó.

Mivel alapvetően egy streaming platformról van szó, a beépített hardver és szoftver nem kiemelkedő, de nincs is rá szükség, hiszen csak egy videó- és hangátvitelre van szükségünk, valamint némi utasításra az interneten keresztül a visszajelzéshez. Egy Snapdragon 680 chipset biztosítja a hardvert, és az egész rendszert egy Android alapú rendszer vezérli, de ezekből a felhasználó semmit sem érzékel.

Sok helyen olvastam téves információkat arról, hogy a PlayStation Portal kizárólag a PS5-tel egy és ugyanazon wifi hálózaton működik. Ez az információ teljesen hibás, hiszen a Portal bármilyen wifiről képes kapcsolódni az otthoni PS5-höz, ahol wifi elérhető. A két eszköznek nincs szüksége közös hálózatra. Egyszerűen csak be kell állítanunk a PS5-ön, hogy hálózatról is bekapcsolható legyen, és a Portal bármikor csatlakozni fog hozzá.

A PS5-öt pihenő módban kell tartani, ha a Portal segítségével csatlakozni szeretnénk, mivel kikapcsolt állapotban nem képes feléleszteni a PS-t. A beállításoknál engedélyezni kell a távoli játékot, és az internetkapcsolatot is meg kell tartani pihenő üzemmódban. A Portal első bekapcsolásakor frissítéseket végez, majd rögtön használható. Magyarul is elérhető, és a beállítása egyszerű.

Az optimális működéshez a PS5-nek LAN kábellel kell csatlakoznia a hálózathoz, és a Portalnak legalább 5 megabites sebességű internetkapcsolatra van szüksége, de inkább 15 megabites lenne ideális. Ez ma már a legtöbb internet szolgáltatónál elérhető. A felbontás és a kép minősége kiváló, a kontroller pedig tökéletesen működik, pont úgy, mint a konzol esetében. Az akkumulátor élettartama attól függ, hogy mennyire aktív a haptikus visszajelzés és az irányítás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr7018321017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása