A világ legrégebbi közel fél évszázada repülő utasszállító repülőgépe

Amikor először repült, még a hidegháború tombolt, a berlini fal állt, Kína a legszegényebb gazdaságok közé sorolódott, és közvetlen vetélytársa – az Airbus A320-as – még csupán papíron létezett.

a_vilag_legregebbi_kozel_fel_evszazada_repulo_utasszallito_repulogepe.png

Negyvenhat évvel később, egy teljesen átalakult világban a repülőgép továbbra is repül, Dél-Amerika égén keresztül halad, és minden útján száz embert szállít. Itt van a világ jelenlegi legrégebbi utasszállító repülőgépe: egy Boeing 737-200-as.

A repülőgépet jelenleg Venezuela legkisebb légitársasága, a Venezolana üzemelteti. Az adatok szerint 1977. november 7-én gyártották, amikor az amerikai Frontier Airlines megrendelte a Boeingtól a 737-200-as típust.

Az első repülésre 1978. március 31-én került sor a Rentonban található Boeing üzemben, míg az átvételre ugyanebben az évben április 12-én került sor.

A repülőgép viszonylag kevés tulajdonosváltáson ment keresztül az évek során. A Boeing 1985. november 1-jén került a United Airlines tulajdonába, ahol egészen 2011 augusztusáig maradt. Később a Venezolana vette át, amely később még az azonosító számát is megváltoztatta "Yv3471"-re.

A két Pratt&Whitney Jt8d-17 hajtóművel felszerelt gép belső terében 117 ülés található, felettük pedig apró rekeszek vannak elhelyezve: a mai kerekes bőröndök nem férnének el benne.

Az utasok rajonganak a régi Boeingért olyannyira, hogy ha tehetik, közvetlenül a repülőtéren foglalnak a Venezolana járatára, ha biztosak benne, hogy ezzel a géppel repülnek.

Az ősi példányt – ami nem repül minden nap – nemrégiben selejtezés fenyegette. 2023. június 8-án a Dominikai Köztársaságban, a Punta Caucedóban található Las Américas repülőtéren egy busz és más jármű ütközött vele. Az egyik hajtómű és az orr sérüléseit két héten belül kijavították, így a repülőgép újra felszállhatott.

De meddig repül majd még? Nehéz megmondani. Szakértők szerint a repülőgép élete lassan a végéhez közeledik, mivel a típushoz tartozó pótalkatrészek beszerzése egyre nehezebb.

Sokan úgy vélik, hogy ha a Boeing 737-200-asnak legközelebb műszaki problémái lesznek, biztosan nyugdíjba vonul.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr4018396141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása