Xiaomi 14 Ultra - A Leica hercegnője

Az Xiaomi Magyarországra eddig nem hozott ki mindenes kamerás telefont azóta, hogy megjelent a 11 Ultra, így hiába versenyeznek a tavalyi csúcsmodellek, mint az iPhone 15 Pro Max vagy a Galaxy S23 Ultra, amelyeknek négy 50 megapixeles kamerájuk van, ezzel kapcsolatos információkat főként a mi médiumainkon vagy a YouTube-on lehetett hallani. A 14 Ultra legfontosabb újítása nem a Gen 3-as Snapdragon processzor, a Sony Lytia fő szenzora, a fényesebb periszkópos lencse vagy a Xiaomi Shield Glass védőüveg, hanem az, hogy végre Magyarországon is megvásárolható ez a mobiltelefon.

xiaomi_14_ultra_a_leica_hercegnoje.png

A frissítés ára meglehetősen alacsony, mindössze hatszázezer forintért megvehető, és ezzel az Apple és a Samsung méltó vetélytársa lehet, bár nem várhatók óriási eladási számok itthon, mivel általában a vásárlók inkább a két márka olcsóbb telefonjai felé hajlanak. Ez azonban semmit sem von le a 14 Ultra előnyeiből, amelyet 16/512 GB-os konfigurációban kínálnak trónterembe döngölve, 90 wattos töltővel, USB-A - USB-C kábellel, tokkal, tűvel és leírással a csomagban, valamint fóliával a készüléken. Ha ezeket a kiegészítőket mind megvennénk az iPhone Pro Max és a Galaxy Ultra mellé, 512 GB-os változatot vásárolva, majdnem 100 ezer forintot kellene pluszban fizetni értük.

A telefon kialakítása sem okoz csalódást: a hófehér hátlapon jól látható a márkajelzés, ami könnyen azonosítja a kameratelefonos sorozatot, de a fekete változat is vonzó, hasonlóan jó tapadású műbőr kivitelével. Az alumíniumkeretnek, amely ráhajlik a hátlapra, sajátos megoldása van, ez erősíti a szerkezetet, bár kissé rontja az esztétikát, a műanyag hátlap könnyebben karcolódik, mint az üveg. A Xiaomi viszont karcállóbb üveget ígér a túloldalon, mint a Gorilla Glass Victus, bár nem olyan alacsony a fényvisszaverése, mint az S24 Ultra-féle Gorilla Glass Armor.

A telefon méretei hatalmasak, 161,4 x 75,3 x 9,2 milliméter, és súlya 219,8 gramm, így kényelmetlen lehet a panel tetejéhez való hozzáférés, ám az ívelt védőüveg és hátlap jóval kényelmesebb fogást biztosít, mint a szögletes Galaxy vagy iPhone. Van azonban egy kis probléma: a kiemelkedő kameratárcsa további 7 mm-t ad a vastagsághoz, ami miatt a telefon fejnehéz és könnyen hátra billen alulról fogva. A tárcsa olyan nagy, hogy a telefon már nem billeg, de annyira kiemeli a 14 Ultra tetejét, hogy saját támaszként is funkcionál.

A kameratárcsa nemcsak dizájnelem, hanem funkcionális is, viszont a fotós kiegészítők itthon nem elérhetők, és a titánkeretes verzió sem lesz kapható Kínán kívül. A probléma nem magával a tárcsával van: a Magic6 Pro kisebb és feljebb helyezett kialakítása jó támasztékot nyújt az ujjnak. Azonban itt olyan mélyen helyezkedik el, hogy csak akkor stabil a fogás, ha az ujjam a periszkópos lencse fölé kerül, ami könnyen összemosódást okozhat. A bekapcsoló és a hangerőszabályzó kényelmesen elérhető helyen található jobb oldalt, míg az elülső 6,73”-es, 12 bites, Dolby Vision / HDR10+ LTPO AMOLED panel vékony keretekkel és apró szelfilyukkal rendelkezik.

A képernyő 1440 x 3200 pixel felbontású, éles, a színek jól kalibráltak, az adaptív képfrissítés 1-120 Hz között ügyesen növeli az üzemidőt, az érintésérzékelés pontos 240 Hz-en, a rezgőmotor határozott, a PWM elsötétítés 1920 Hz-en pedig remek fényerőállítást tesz lehetővé minimális vibrálással. Három TÜV Rheinland szemkímélő igazolás is alátámasztja, hogy egy prémium panelet kapunk az árunkért, de érdemes óvatosnak lenni a kínai fényerő marketinggel, mivel mintha a nemzeti büszkeségünk múlna rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr2918404665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása