LED televíziók világa

A LED háttérvilágítású LCD-televíziók (a Samsung ezeket LED TV-nek nevezi) a hagyományos LCD-kben alkalmazott fluoreszcens fények helyett LED-technológiát használnak. A Samsung vezette be a LED TV-ket, amelyek mára a legnépszerűbb televíziós technológiává váltak. Manapság szinte kizárólag ilyen típusú készülékeket árusítanak, és a kezdetben nagy áttörésnek számító plazma TV-k is háttérbe szorultak.

led-televizio.png

A LED TV-k kétféle LED technológiát használnak: dinamikus RGB LED-eket, amelyeket közvetlenül a képernyő mögé helyeznek el, vagy fehér, oldalvilágítású Edge LED-eket, amelyek a képernyő szélein helyezkednek el, és egy speciális panel segítségével egyenletesen világítják be a kijelzőt.

A LED háttérvilágítású LCD TV-k az alábbi főbb szempontokban különböznek a CCFL-háttérvilágítású LCD TV-ktől:

- Nagyobb dinamikus kontrasztarányú képeket biztosítanak.
- Az Edge LED technológia alkalmazásával rendkívül vékony készülékek készíthetők, például a Samsung C9000 modell kevesebb mint 2 cm vastag.
- Szélesebb színtartományt nyújtanak, különösen az RGB LED-ek esetében.
- Kevésbé károsítják a környezetet az életciklusuk végén.
- Általában 20-30%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

A hagyományos LCD televíziókban használt hidegkatódos fénycsöveket (CCFL) a gyártók LED-háttérvilágítással helyettesíthetik. A LED-es háttérvilágítás többféleképpen valósítható meg: fehér vagy RGB LED-eket lehet alkalmazni, amelyeket vagy közvetlenül a panel mögé, vagy az Edge LED technológiánál a képernyő széleihez helyeznek. Az Edge LED technológia esetében egy különleges panel biztosítja az egyenletes megvilágítást.

A LED-háttérvilágítás számos előnnyel bír a CCFL-háttérvilágítással szemben, például nagyobb fényerővel. A LED-ek tágabb színtartományt is biztosítanak, bár a CCFL-technológia fejlesztései révén ez a különbség csökken. Azonban a LED háttérvilágítású LCD TV-k gyártási költségei miatt ez a technológia egyelőre nem terjedt el széles körben.

Az Edge LED technológia bevezetése a Samsung nevéhez fűződik. Az ilyen típusú készülékek előnye, hogy vékonyabb kialakítást tesznek lehetővé, például a Samsung C9000 modell vastagsága mindössze 9,9 mm. A Samsung kínálatában minden kategóriában elérhetők ultravékony, Edge LED háttérvilágítású LCD-televíziók.

A LED-háttérvilágítású LCD TV-k jobban illeszkednek a fenntarthatósági elvárásokhoz, mivel hosszabb élettartamúak és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a plazma vagy hagyományos LCD TV-k. A LED-ek gyártása során higanyt sem használnak, szemben a CCFL technológiával.

A LED-ek gyorsabb ki- és bekapcsolási sebességének, valamint nagyobb fényerejének köszönhetően rendkívül magas kontrasztarány érhető el, így sötétebb feketéket és intenzívebb fényerőt lehet elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318694896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása