Álom Valósággá: Új Híd Összeköti Olaszországot és Szicíliát

Évezredek óta tervezik azt a hidat, ami összeköti Szicíliát és Olaszországot, áthidalva a két terület közötti távolságot. A rómaiak voltak az elsők, akik felvetették ezt a gondolatot, és most végre, évszázadokkal később, ez a hosszú álom valósággá válhat.

alom_valosagga_uj_hid_osszekoti_olaszorszagot_es_sziciliat.png

Ez a monumentális mérnöki projekt most végre megvalósulhat, köszönhetően Giorgia Meloni kormányának, amely elfogadta a szükséges rendeletet 2023-ban. A projekt először Matteo Salvini közlekedésügyi minisztersége alatt merült fel 2022-ben.

A tervek szerint a híd megépítése évekig tartana és mintegy 12 milliárd euróba kerülne. Ebből 4,5 milliárd euró a híd maga, míg további 6,75 milliárd euró az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére fordítanák. Bár még nem is kezdődtek el a munkálatok, már 1965 óta 1,2 milliárd eurót költöttek a megvalósíthatósági tanulmányokra.

Az építmény tervei szerint képes lenne ellenállni egy 7,5-ös erősségű földrengésnek és 300 km/órás szélnyomásnak is. Ez különösen fontos lenne, mivel a tervezett építési terület magas szeizmikus kockázatúnak számít, és egy 2021-es tanulmány szerint a Messinai-szoros tengerfenekén már kimutattak földrengés által okozott töréseket.

Az ötletet először a rómaiak vetették fel, és érdekes módon az írások szerint Metellus konzul Kr. e. 251-ben hordókat, fákat és csónakokat használt, hogy átjuttassa több mint 100 harci elefántot a szoroson. Azóta számos más terv is felbukkant, ám az emberek mindig is álmodoztak arról, hogy létrehozzák azt a hidat, ami összeköti Olaszország "lábát" a "labdájával".

Számos vezető, köztük a fasiszta diktátor Benito Mussolini és a nemrégiben elhunyt média-mogul Silvio Berlusconi is felvetette már ezt az ötletet. 2006-ban egy olasz konzorcium meg is nyerte a híd tervezési jogát, de Berlusconi kormányával együtt a terv kudarcot vallott. A következő miniszterelnök környezetkárosítónak és pénzkidobásnak nevezte a projektet, így nem lett belőle semmi.

Az alagút lehetősége is felmerült, de több okból elvetették azt. Mindenesetre egyetértés van abban, hogy valamilyen módon meg kell oldani az összeköttetést. Most pedig újra van remény, bár ha el is kezdődne az építkezés, a hivatalnokok szerint csak a 2030-as évekre lenne kész. Addig is a régi közlekedési módok maradnak: a Messinai-szoroson általában repülővel vagy komppal lehet átkelni, de van vonat is, amely közvetlenül Rómába és Nápolyba visz Szicíliából, saját kompjával közlekedve.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr1818378309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása