40 fokkal magasabb volt a hőmérséklet az Antarktiszon, mint általában

A Föld klímája változik. Az iparosodás kezdete óta eltelt körülbelül kétszáz év alatt az emberiség olyan tevékenységeket végzett, amelyek hosszú távon felmelegítették a bolygó légkörét.

40_fokkal_magasabb_volt_a_homerseklet_az_antarktiszon_mint_altalaban.png

A közös megegyezés szerint az átlaghőmérsékletnek nem szabadna tartósan meghaladnia másfél fokot, azonban a megoldások tekintetében nagy a véleménykülönbség.

Ez a tendencia azt is jelzi, hogy az évtizedek óta emlegetett veszélyek valósággá válnak. A sarki jégsapkák zsugorodása exponenciálisan romlik az évek során, mivel a melegebb időjárás miatt egyre több jég olvad, ami gyorsítja az olvadási folyamatot.

Egy brit kutatás megvizsgálta egy korábbi súlyos esemény hátterét és következményeit. 2022 márciusában az Antarktiszon rendkívüli hőhullámot tapasztaltak, ami 40 Celsius-fokkal melegebb volt a szokásosnál.

Bár ez egy nagyon szélsőséges esetnek tűnik, a kutatók szerint ez csak egy előjele egy olyan jövőnek, amely hamarosan beköszönt. A jelenséget 2022 márciusának közepén rögzítették a Concordia-Dome C kutatóállomáson az Antarktisz keleti részén.

Ebben a térségben a téli hidegek rendkívül szigorúak, és a nyár is hideg marad. Az éves átlaghőmérséklet körülbelül -55 Celsius-fok, télen akár -80, nyáron pedig -30 Celsius-fok körül mozog.

Az 2022. március 18-án mért -9,4 Celsius-fokos érték azonban mintegy 40 fokkal melegebb volt a szokásosnál.

A jelenség terjedelme is aggasztó volt, mivel 3,3 millió négyzetkilométeren mértek ilyen "meleget".

Ennek hatására tömegesen indult meg a jég olvadása, ami egy több mint ezer kilométeres jégtábla letöréséhez és összeomlásához vezetett.

Ezek az események általában száz évente egyszer fordulnak elő, de a szakértők szerint ezek gyakorisága nőni fog a jövőben.

Régen azt tartották, hogy a Déli-sarkkör kevésbé érintett a klímaváltozásban. A jelenlegi adatok szerint azonban ez a régió négyszer gyorsabban melegszik, mint bármely más terület a Földön, hosszú távú következményeit pedig még nem látjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr1118396081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása