Áramütéssel szoktatják le a japánokat a sófogyasztásról

Egy japán vállalat, a Kirin kifejlesztett egy különleges kanalat, amely elektromos áramütéssel fokozza a nyelv sóérzékelését.

aramutessel_szoktatjak_le_a_japanokat_a_sofogyasztasrol.png

Az "elektromos sókanálként" elnevezett eszközt kezdetben 200 darabban dobják piacra, de a tervek szerint júniustól nagyobb mennyiségben is gyártani kezdik.

A műanyagból és fémből készült kanalat Homei Miyashita, a tokiói Meiji Egyetem professzora és csapata tervezte.

Az eszköz célja az egészségesebb életmód támogatása a sóbevitel csökkentésével, miközben az ízélményt megtartja.

A készülék gyenge áramütéssel koncentrálja a nátriumionokat a nyelvre, növelve ezzel az étel sótartalmának érzékelését. Ez a stimuláció 50 százalékkal fokozza a só érzékelését.

A Kirin néhány éve kezdett az elektrostimulációra összpontosítani, hogy javítsa az ételek ízét. 2022-ben jelentették be, hogy tengerimalacokon tesztelték az elektromos evőeszközöket. 2023-ban ez az újítás Ig-Nobel-díjat is nyert, amely a legszokatlanabb tudományos kutatásokat jutalmazza.

Japánban egy átlagos felnőtt napi sófogyasztása körülbelül 10 gramm, ami a WHO ajánlásának kétszerese, így ennek az elsőre furcsának tűnő találmánynak lehet létjogosultsága.

Dr. Homei Miyashita évek óta dolgozik azon, hogy az ízinformációkat elektromos impulzusokká alakítsa. Célja az ízérzékelés megváltoztatásán és megerősítésén túl az ilyen típusú információk digitalizálása és továbbítása. Így végső soron olyan digitális tartalmat szeretne létrehozni, amelyet megkóstolhatunk.

Ennek az új kanálnak köszönhetően talán elhagyhatjuk a túlzottan sós ételeket, és újra felfedezhetjük a zöldségek és gyümölcsök finom ízárnyalatait.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr7418412885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása