Az Antarktiszról ismét levált egy kisebb város méretű jéghegy

Az utóbbi időkben gyakori sokkhatások érik a Föld klímáját. Úgy tűnik, hogy az előző év, amely a mérések kezdete óta a legmagasabb hőmérsékletű volt, csak egy azon események közül, amelyek aggodalomra adhatnak okot. A magas átlaghőmérséklet számos további problémát vet fel.

az_antarktiszrol_ismet_levalt_egy_kisebb_varos_meretu_jeghegy.png

Bár nehéz lenne ezeket rangsorolni, a sarki jég állapota talán a leginkább nyilvánvaló jel arra, hogy nem a megfelelő irányba tartunk. 2022 márciusában a térségben 40 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, mint általában, és egy 40 éve mozdulatlan jéghegy is elindult az olvadások miatt a Jeges-tenger felé.

Mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása, amelyek nagy részben felelősek ezekért a jelenségekért, nemcsak hogy nem javult, hanem rosszabb lett, ezért a következmények sem maradtak el. Egy új gigantikus jéghegy alakult ki, amikor egy 380 négyzetkilométeres darab levált az Antarktisz egybefüggő jégtömegéről. Ennek a jéghegynek a felülete akár kétszer is elférne Szolnok városának területén.

A kutatók szerint hamarosan bejelentésre kerülhet az új, már előzetesen A83 néven emlegetett, önálló jéghegy. Ez a nagy jégtömb az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása közelében vált le a jégtakaróról. Ez nem újdonság a területen, mivel itt már egy ideje rendszeresen keletkeznek kisebb-nagyobb jéghegyek a lassú olvadás miatt.

Az Egyesült Királyság Antarktisz-kutató intézete azért helyezte át a kutatóállomást 2017-ben, hogy megóvja azt az ilyen eseményektől. Mivel ezek a jelenségek a jövőben is várhatóak, a tudósok már nem terveznek visszatérni az instabil területre, ami most egy különösen aktív időszakon megy keresztül.

2021-ben egy Párizs méretű jéghegy zuhant a tengerbe, amit azóta A74-nek neveztek el. Tavaly újabb nagyobb, 1500 négyzetkilométeres darab vált le, amit A81-nek neveztek el.

Az most tengerbe zúdult jéghegy az 2016 október 31-én észlelt repedés következménye, amit Halloween-törésnek neveztek el. Az erre merőleges további törések egy másik darabot is úrnak indítottak a nyílt víz felé. Az új képződményt egy GPS-jeladó segítségével észlelték a tudósok, és a rendelkezésre álló műholdfelvételek is megerősítették a megfigyeléseiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr8018415717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása