Csökkent a réz ára újra – érdemes most vásárolni a piacon?

Nem hallunk sokat róla, de az árupiacon jelenleg egyik legjobban teljesítő eszköz a réz. Az elmúlt hónapban a réz tonnánkénti ára elérte a 10800 dolláros csúcsot is, jelentős nyereséget biztosítva a befektetőknek.

csokkent_a_rez_ara_ujra_erdemes_most_vasarolni_a_piacon.png

Csak idén a fém ára több mint 27%-kal nőtt, és ez a trend várhatóan folytatódik. Ennek fő oka, hogy míg az arannyal ellentétben a réznek számos ipari felhasználása van, így nagy a kereslet iránta, ami emeli az árakat.

Az elmúlt hónapban elért nyereségének nagy részét azonban az ár visszaadta, és jelenleg bőven a 10 ezer dolláros árszint alatt mozog egy tonnával. Jelenlegi árfolyama közel van a 9850 dolláros szinthez. A kérdés, hogy ez a visszaesés esetleg vételi lehetőséget jelent-e, vagy várható további csökkenés? Első lépésként vizsgáljuk meg a tényezőket.

A réz piaca jelenleg kissé kiszámíthatatlan. Az amerikai munkaerőpiac áprilisi lassulása miatt az amerikai dollár árfolyama véletlenül is visszaesett, ami hatással volt az árupiacokra. Ez a hatás megmutatkozott az arany és a réz árában is, mivel a munkahelyteremtési adatok alacsonyabbak voltak a vártnál.

Az amerikai munkaadók mindössze 143000 új munkahelyet hoztak létre, ami jelentősen elmaradt a várt 245000-től. Ezen túlmenően, a globális rézkészletek növekedése júniusban csökkentette a réz árát. A rézkitermelés május vége óta felpörgött, és úgy tűnik, hogy jelenleg képes kielégíteni a keresletet.

A rézpiac most sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik, mint amire korábban számítottak. Carsten Menke, a Julius Baer kutatási vezetője szerint nem várható komoly árfordulat a közeljövőben. Ezért figyelmeztetett arra, hogy a befektetők legyenek óvatosak, és inkább figyeljék a piacot, mielőtt vásárolnának belépési pozíciót.

Összefoglalva, a rézbe való befektetés most nagyobb kockázattal jár a kínálati oldal megnövekedése miatt. Az árupiac a kereslet és kínálat alapján működik, ezért a belépési lehetőségeket alaposan meg kell fontolni.

A világ legnagyobb rézkitermelői közé tartoznak Chile, Peru, Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr5918427873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása