Samsung Galaxy S24 Ultra - ha valami bevált, ne változtass rajta!

Szögletes telefon tollal: a Galaxy Note és az Ultra sorozat olyan ikonikus formavilággal és funkciókkal rendelkezik, amelyek külsőleg és tudásban is olyan magas szintet értek el, hogy a jelentős változtatások csak rontanának a dizájn és a kreatív lehetőségek harmóniáján. Nem igazán jogos kritizálni a Galaxy S24 Ultrát azért, mert szinte megegyezik az elődjével: a Samsung csak apróbb módosításokat hajtott végre, a monolit forma és a stylus maradt.

Érdekes, hogy bár nagy tenyerembe legfeljebb egy 6,5 hüvelykes telefont tudok fogásváltás nélkül használni, a Galaxy S23 Ultra élesebb szélei és oldalra kanyarodó üveglapjai miatt mégis kényelmesen kezelhető egy kézzel, minimális ujjmozgással.

samsung_galaxy_s24_ultra_ha_valami_bevalt_ne_valtoztass_rajta.png

A dizájn valamiért működik, és a szögletesség nem csupán menő az unalmas ívek között: az Ultra a sarkoknál sem vesz el a hatalmas képernyőfelületből, hogy az ujjainknak és az S Pennek minél nagyobb hely jusson. A Samsung azért változtatott egy kicsit: az alsó kávát csökkentve az új modell 162,3 mm-re rövidült, a Red Magic 9 Pro szimmetrikus káváit követve.

Az S23 Ultránál 79 mm-rel szélesebb és laposabb, a kijelző és hátlap találkozása a kerettel pedig élesebb, ami kissé rontja a kényelmet, miközben a csúszós kivitel megmaradt. Újra divatba jön a műbőr hátlap: szívesen kipróbáltam volna ezt a telefont a régi Note-ok jól tapadó kivitelében.

Az egyik újdonság az alumíniumról titánra váltó keret, bár ez csak 1 grammos súlycsökkenést eredményezett az S24 Ultra esetében, ellentétben az iPhone 15 Pro Max 19 grammos csökkenésével. A titánszürke színváltozat viszont telitalálat: a fénytöréstől függően ezüstös vagy enyhén zöldes árnyalatú kivitel az eddigi legszebb Samsung mobillá teszi a modellt.

samsung_galaxy_s24_ultra_ha_valami_bevalt_ne_valtoztass_rajta_1.png

Az S24 Ultra 8,6 mm-rel vékonyabb lett, bár emiatt magasabbra emelkedik a 200 + 10 + 50 + 12 megapixeles kamera és a szenzorszett hátul, így a telefon jobban billeg az asztalon. Mostantól minden toll színe követi a hátlap színét, és a telefon fekete, lila, sárga, illetve kék változatban is nagyon jól mutat.

Az 1440 x 3120 pixeles Dynamic AMOLED 2X panel tökéletes használatot biztosít közvetlen napfényben és sötétben egyaránt. Kiemelkedő fényerőt mértünk teljes képernyős fehér tartalom esetében, pontszerű felületen pedig rekord 2513 nitet. Más kérdés, hogy a Samsung melegben csökkenti a fényerőt, így nyáron aligha marad ilyen világos a képernyő.

A 120 Hz-es, adaptív képfrissítéssel, HDR10+ támogatással, kiváló érintésérzékeléssel, rengeteg kalibrációs opcióval és a környezethez igazodó színtónusokkal az elit panel minden igényt kielégít. A 4096 nyomáspontot megkülönböztető stylus is késedelem nélkül működik, dedikált gombbal és Bluetooth funkcióval.

A rezgőmotor határozott, a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó gyors és megbízható, a fénymérő, a közelségérzékelő és a hangszóró pedig láthatatlan. Egyedül a 12 megapixeles szelfikamera rondít bele az előlap esztétikájába, de ez nem nagy probléma a Red Magic horror szelfijeihez képest.

Az már nagyobb gond, hogy a hatszázezres csomag szokásosan hiányos: csak egy papírfecni, a SIM tű és egy USB-C kábel van benne, füles, tok, fólia vagy gyorstöltő nincs.

A 45 wattos töltési plafon sem méltó az árhoz, különösen, hogy a Samsung gyorstöltős villanyautó akkumulátorokat is gyárt, és a 15 wattos vezeték nélküli töltés sem lett gyorsabb. Mindez nem von le sokat a Gorilla Glass Armor üveglappal védett, IP68 por- és vízálló kivitel tökéletességéből: ami külsőleg működik, azt érdemes megtartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218441569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása