A világ legellenállóbb növénye a Marson is életben maradna

A mohák rengeteget mesélhetnének arról, hogy a földi környezet nem mindig barátságos. Akár fagy, szárazság, ultraviola vagy ionizáló sugárzás éri őket, képesek túlélni.

a_vilag_legellenallobb_novenye_a_marson_is_eletben_maradna_1.png

Amikor az emberiség végül megérkezik a Marsra és otthonává alakítja, szüksége lesz helyben termeszthető növényi élelmiszerre. Azonban kezdetben az is elegendő, ha olyan növények vannak, amelyek jól tűrik a kedvezőtlen körülményeket.

Hsziaosuang Li, a kínai tudományos akadémia munkatársa, ennek vizsgálata során találta meg az ideális jelöltet, bolygónk egyik legszívósabb növényét.

Ez a növény a Syntrichia caninervis, egy lombosmoha-féle, amely a világ sivatagaitól Tibetig és az Antarktiszig mindenhol előfordul – az 1980-as években Magyarországon is találkoztak vele.

A mohafélék kezdetleges növények, gyökerek és specializált szövetek nélkül, amelyek magasabb szinten szolgálnák ki a növényt.

Általában puha, kellemes felületet alkotó növényekként gondolunk rájuk, de a Föld nagyon barátságtalan hely volt, amikor 470 millió évvel ezelőtt először megjelentek a szárazföldön.

Ennek köszönhetik azokat a képességeket, amelyek most a tudomány figyelmébe kerültek.

Az Északnyugat-Kínában található Gurbantünggüt-sivatag a Syntrichia caninervis egyik kedvelt élőhelye, ahol –40 °C és 65 °C közötti hőmérsékletet is elvisel, 1,4 százalékos relatív páratartalom mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr6018460921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása