Érdemes kémlelni az eget a napokban......

A Perseidák meteorrajának maximuma idén augusztus 12-én délután négy órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget figyelni – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

erdemes_lesz_figyelni.png

A szakértők szerint a legtöbb, óránként 75-100 hullócsillagot hajnalban lehet majd látni a hét elején.

A meteorzápor megfigyeléséhez érdemes olyan helyet keresni, ahol minimális a fényszennyezés, és jól látható az égbolt.

A Hold ekkor az első negyedben lesz, így csak mérsékelten befolyásolja a megfigyelést, a szerencsésebbek pedig még néhány szép, fényesen ragyogó tűzgömböt is láthatnak.

A Perseidák hullása már július végén kezdődött, és a jelenség maximuma után napról napra csökken a hullócsillagok száma augusztus végéig.

A Perseidák meteorraj meteoroidjai a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak. Ez az üstökös átlagosan 133 évenként kerüli meg a Napot.

Az üstökösből „kilökődött” porszemcsék az üstökös pályája mentén szétszóródnak, és az üstököshöz hasonló sebességgel keringenek a Nap körül.

Amikor a Föld keresztezi az üstökös pályáját, a porszemcsék ütköznek a Föld légkörével.

Az apró ütköző testek rendkívül nagy sebességük miatt ionizálják a felsőlégkör gázmolekuláit, amelyek látványos fénylő nyomot hagynak, amit a Földről hullócsillagként látunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218463507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása