Húsz év notebookokkal

A tajvani Micro-Star Internationalt, amelyet ma már inkább MSI néven ismerünk, közel 40 éve, 1986-ban alapították.

husz_ev_notebookokkal.png

Azóta az egyik legjelentősebb szereplővé vált a számítástechnikai piacon, különösen, ha alaplapokat, videokártyákat vagy notebookokat keresünk.

A vállalat kezdetben számítógép-alkatrészek gyártására szakosodott, notebookokat csak később, pontosan húsz évvel ezelőtt kezdtek kínálni.

Első ilyen termékük az M510C volt, melynek specifikációi nosztalgikus érzéseket keltenek: Intel Centrino platform, Pentium M processzor, akár 2 GB RAM, ATI Mobility Radeon 9700, a csúcsmodellben 120 GB-os HDD, optikai meghajtó és egy 15”-es SXGA+ kijelző. Akkoriban ez egy erősebb, komolyabb munkára is alkalmas notebooknak számított, ami azt jelezte, hogy az MSI komolyan gondolta a piaci jelenlétet, és meg akarta érteni az ügyfelek igényeit.

Ez persze nem mindig sikerült zökkenőmentesen – ahogy az üzletágat vezető alelnök, Eric Kuo is elmesélte, 2009-ben például úgy gondolták, hogy a jövő a könnyű és hordozható notebookoké.

Ennek eredményeként hozták létre az X340-et, amit ezen sorok írója is használt: a 2009-ben kiadott 13”-es kijelzővel, 1,3 kg-os tömeggel és 20 mm-es vastagsággal rendelkező gép ma sem tűnik elavultnak. Az akkori 20 mm-es vastagságot is csupán a kötelező D-Sub kimenet miatt nem sikerült csökkenteni.

Bár az X340 jól sikerült, a felhasználók igényei eltértek: az extrém hordozhatóságot inkább táblagépektől és okostelefonoktól várták. Ezért az MSI-nek újra kellett gondolnia stratégiáját, ami végül sikeres volt, és megalapozta a máig tartó sikereiket.

A váltás során a gamerek kerültek a középpontba, ami az MSI munkatársainak játékos rendezvényeken való részvételének köszönhető.

Akkoriban a LAN-partik és a World of Warcraft voltak a népszerűek, de a játékosoknak gyakran asztali PC-ket kellett cipelniük, mert a notebookok nem kínáltak elegendő teljesítményt.

Ezt látva az MSI úgy döntött, hogy erre a piacra összpontosít, és nem az alsó, hanem a csúcskategóriás, nagy teljesítményű DTR (Desktop Replacement) változatokra helyezi a hangsúlyt. Az ötlet bevált, és 2015-re az MSI piacvezetővé vált ezen a területen, amelyre azóta is nagy hangsúlyt fektetnek.

Bár leírva egyszerűnek tűnik, az irányváltás nem volt könnyű. Jeff Hung, aki ma az MSI notebookos részlegének délkelet-európai üzletágát vezeti, úgy emlékszik, hogy jelentős kihívás volt meggyőzni az alkalmazottakat ennek szükségességéről.

Képzéseket tartottak, hogy megértsék a játékosok igényeit, a közösségi média trendjeit, és aktívan beszélgettek a játékosokkal.

Ennek egyik kézzelfogható eredménye például a Titan széria, amely minden reinkarnációjában a legerősebb, legkomolyabb játékosoknak szánt noteszgépeket kínálja.

A 2015-ös GT80 egy igazi legenda volt, amely merész, újszerű megoldásokat mutatott be, például a notebookok között elsőként használt mechanikus billentyűzetet. Emellett két darab, SLI-be kötött GeForce GTX 980M grafikus kártyával, RAID-be kötött M.2 SSD-kkel és hatalmas hűtéssel rendelkezett.

Az MSI gondolt azokra is, akik nem akartak egy 18,4 hüvelykes GT80 Titánt cipelni: számukra készült a 13,3”-es, könnyen hordozható GS30 Shadow, amelyhez a Gaming Dock nevű kiegészítőt is kínálták.

Ez gyakorlatilag a mai eGPU-k elődje volt, amely 450 wattos tápegységgel, két slotos VGA fogadására alkalmas hellyel, két hangszóróval, Gigabit Ethernettel és egy 3,5”-es HDD fiókkal rendelkezett.

Bár szigorúan véve nem notebook, de az üzletághoz tartozik a VR One is, amely hozzájárult egy viszonylag rövid ideig létező termékkategória, a hordozható VR PC megszületéséhez.

 Az első ilyen „hátizsák-PC” 2016-ban jelent meg, hogy kiszolgálja az akkoriban egyre népszerűbb VR szemüvegek mobil igényeit.

Az MSI elég nagy vállalat ahhoz, hogy ne csak a gamer piacon tűnjön fel, hanem a multimédiás és kreatív notebookok területén is.Mivel ez a két termékkategória hasonló mérnöki kihívásokat jelent, nem meglepő, hogy ezen a téren is számos érdekes terméket fejlesztettek.

A 2018-ban debütált P65 Creator még egy gamer notebook „újracsomagolása” volt, de a fél évvel később megjelent PS63 Modern már alapos átalakításon esett át.

Végül 2020-ban érkezett a Creator 17, amely az első Mini LED kijelzővel felszerelt notebook volt, DisplayHDR 1000 tanúsítvánnyal, 1000 nites fényerővel és 240 zónás háttérvilágítással a 17”-es méretben.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr8618464791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása