ASUS Vivobook S 15 teszt – Mennyire nehéz az x86-ról való váltás?

Néhány évvel ezelőtt a Microsoft már tett egy próbát, hogy bevezesse az Arm architektúrát a Windowsos PC-k világába, azonban most, amikor megjelentek az első Qualcomm Snapdragon processzorokra épülő Windows 11 laptopok, nagy figyelem irányult erre a pillanatra.

 asus_vivobook_s_15.png

A várakozásnak vége, június közepén debütáltak az Arm-alapú Windows 11-es PC-k, így végre megtudhatjuk, valóban megérte-e a nagy izgalom, vagy a Windows PC továbbra is csak x86-alapokon működik hatékonyan.

Mielőtt részletesebben bemutatnánk az új Vivobookot, fontos megemlíteni a kezdeti nehézségeket.

Az ASUS és a többi PC-gyártó már készen álltak az új Snapdragon X Elite SoC alapú laptopokkal, de a Microsoft visszatartotta a piacra dobásukat, mivel a rendszer fontos frissítései, mint például a Copilot+ fejlesztések, még nem voltak elérhetők.

Véleményünk szerint ez a késlekedés a rendszer általános komponenseit, sőt a drivereket is érinthette.

Az ASUS Vivobook S 15 (S5507) az első Copilot+ PC, amely hardveresen gyorsított mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokat kínál, és amelyet a Microsoft teljes mértékben támogat.

Sokan arra számítottak, hogy az Arm-alapú Windows laptopok új dizájnnal és eddig nem látott megoldásokkal érkeznek, például szupervékony kialakítással és passzív hűtéssel.

Azonban ez nem így történt: az S5507-es Vivobook pont úgy néz ki, mint a többi Vivobook modell.

 Azonban nem feltétlenül rossz hír a 16 mm vastag, elegáns ezüstszínű alumínium gépház, a 3K felbontású, 120 Hz-es OLED kijelző vékony kávákkal, a kényelmes billentyűzet és a nagyméretű, precíz touchpad mind minőségi érzetet kelt.

A billentyűk RGB háttérvilágítást kaptak, amely szabadon testre szabható, de mivel ez nem gamer laptop, az egész klaviatúra egyetlen zónából áll.

A gép oldalán minden fontos csatlakozót megtalálunk: két Type-C, két normál USB, HDMI, mSD kártyaolvasó és kombinált jack csatlakozó.

A Type-C portok USB4-típusúak, ami jelenleg a legfejlettebb szabvány, viszont a normál USB esetében be kell érni az alap USB 3.2 Gen1 sebességgel, ami 5 Gb/s.

A töltő 90 wattos és Type-C csatlakozású, külön töltőport nincs, és praktikus módon PD-kompatibilis, tehát megfelelő teljesítményű töltőfejjel használható.

A gépbe egy 70 Wh-s akkumulátort szereltek, ami lehetővé teszi az ASUS által ígért akár 18 órás üzemidőt.

A 15,6 hüvelykes kijelző hozza a korábbi ASUS Vivobookoknál megszokott Lumina OLED minőséget élénk színek, akár 600 nites fényerő, alacsony késleltetés és HDR-kompatibilitás jellemzi a 3K felbontás pedig biztosítja a részletgazdagságot  bár legalább 150%-os skálázást érdemes bekapcsolni a Windowsban, hogy a szövegek és ikonok szabad szemmel is jól láthatók legyenek.

A kijelző felső kávájába egy fizikai takarólemezzel elzárható webkamera került, valamint itt található az IR-kamera is, amely bármilyen fényviszony mellett azonnal és pontosan felismeri a felhasználó arcát, lehetővé téve a jelszó vagy PIN-kód nélküli bejelentkezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://techgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr318483517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása